رئیس سازمان بهزیستی کشور ضمن اشاره به افزایش تقاضای معتادان خیابانی به حضور در گرمخانهها و شلترها در فصل زمستان، گفت: درحال حاضر در بهزیستی به دنبال افزایش ۲ برابری ظرفیت مراکز میانراهی و شلترها هستیم.
به گزارش مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران به نقل از ایسنا، انوشیروان محسنی بندپی در خصوص فعالیت مراکز میانراهی و شلترها در فصل زمستان،اظهار کرد: به دنبال آن هستیم تا این مراکز را از حالت صرف “سرپناهی” خارج و رویکرد جدیدی را به آنها وارد کنیم تا افراد با حضور در این شلترها مراحل درمانی، توانمندسازی و حرفه آموزی را طی کنند. وی ادامه داد: در سال جاری بودجه تسهیلات اشتغالزایی معتادان را در بهزیستی سه برابر کردهایم و علاوه بر آن با انعقاد تفاهم نامه با سازمان فنی و حرفهای در جهت حرفه آموزی این افراد تلاش می کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور همچنین عنوان کرد: در حال حاضر افراد خیر و نوعدوست زیادی در حوزه ساماندهی معتادان خیابانی و کارتنخوابها فعالیت میکنند که معتقدم با حمایت بیشتر از آنها میتوان حوزه ساماندهی معتادان خیابانی و کارتن خواب را نیز به بخش خصوصی واگذار کرد. بندپی تصریح کرد: سازمانهای مردم نهاد و NGOها به راحتی میتوانند اعتماد و مشارکت این افراد را جلب کنند در حالیکه ورود بهزیستی و نیروی انتظامی تا حدی برای این افراد بازدارنده است. وی در ادامه درخصوص وضعیت مراکز ماده ۱۶ نیز اظهار کرد: در حال حاضر برای قبول مسئولیت مراکز ماده ۱۶ ، هشت پیش شرط گذاشتیم که در صورت تحقق این پیش شرط ها مراکز ماده ۱۶ به طور رسمی به بهزیستی واگذار خواهد شد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: در صورت تحقق این شروط و استقرار روش «درمان دادگاهمدار» هیچ احتیاجی به وجود مراکز ماده ۱۶ در کشور نخواهیم داشت. بندپی در ادامه خاطر نشان کرد: هر معتاد در مراکز ماده ۱۶ مجرم شناخته میشود. به این ترتیب بدیهی است که این افراد خواهان فرار از مراکز ماده ۱۶ باشند و در چنین شرایطی اگر قرار باشد مسئولیت این مراکز به نهادی واگذار شود باید اختیارات قوه قضائیه و نیروی انتظامی در این حوزه نیز به همان نهاد تفویض شود؛ در غیر این صورت و به علت عدم امکان تحقق این امر، نیاز است ساختار کنونی ماده ۱۶ را از بین برده، نگاه مجرمانه را برداریم و این مراکز را به مراکز اقامتی میان مدت ماده ۱۵ تبدیل کنیم.
وی ادامه داد: در تمامی دنیا به این جمع بندی رسیدهاند که مراکز ماده ۱۶ کارساز نیست و بهزیستی نیز با بررسیهای کارشناسی به این مساله رسیده و در حال حاضر با بازنگری در پروتکلهای درمانی، ارتقای مراکز نگهداری، اصلاح مراکز ماده ۱۵، به کارگیری افراد متخصص، گسترش TC و همچنین توانمندسازی این افراد میتوان وضعیت را در این حوزه بهبود داد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور در ادامه به رویکردهای انتظامی جمعآوری معتادین متجاهر نیز اشاره کرد و گفت: متاسفانه در برنامههای چهارم و پنجم توسعه یک نقشه راه مشخص برای این قشر نداشتیم که اگر داشتیم الان در چنین وضعیتی نبودیم.
بندپی افزود:این در حالیست که در بهزیستی با بررسی های کارشناسی متوجه نواقص کمپهای ترک اعتیاد شدیم و با توقف صدور مجوز آنها ،پروتکل درمانی این مراکز را بازنگری کردیم، افزایش مراکز TC (درمان اجتماعمحور) را نیز در دستور کار قرار دادیم.
وی در پایان تاکید کرد: ترک اعتیاد افراد نیازمند بسته حمایتی کامل از جمله بیمه کامل درمان اعتیاد، ارتقای مراکز درمانی و همچنین کار گروهی تخصصی با حضور روانشناس، مشاور، پزشک، مددکار اجتماعی و … است که امیدوارم نواقص و خلاءهای این مراحل هرچه سریعتر در کشور برطرف شود.